Cadangan Hadiah Untuk Hari Guru

Cadangan Hadiah Untuk Hari Guru | 16 Mei seperti yang kita sedia maklum merupakan tarikh yang dipilih bagi menyambut Hari Guru pada setiap tahun. Ia kebiasaan disambut meriah di seluruh negara sebagai menghargai pengorbanan para guru. Kebiasaannya para ibu bapa termasuk YY memang agak kelam kabut menjelang tarikh ni. Habis segala ceruk kedai cenderamata diterjah bagi mencari hadiah yang dirasakan sesuai untuk para guru. Seperti tahun-tahun sebelum ni, YY memang dah siapkan hadiah untuk guru-guru yang mengajar anak-anak YY.


Cadangan Hadiah Untuk Hari Guru
Hadiah yang YY dah sediakan untuk sambutan Hari Guru pada tahun ni

Bila dah prepare awal tu, rasa release lah sikit. Then baru sat tadi terbaca status dari Cikgu Asmadi Ahmad yang berkongsi senarai hadiah yang menurut pandangan beliau lebih sesuai untuk diberikan kepada guru-guru. Beliau ni merupakan seorang guru yang punyai pengalaman belasan tahun mengajar murid-murid Tahun Satu. Rajin juga dia berkongsi pengalaman dia mengajar di Facebook.

Bab hadiah untuk Hari Guru ni, disebabkan YY dah sediakan awal, takpelah. YY salin semula dalam blog kesayangan YY ni, untuk dijadikan rujukan buat tahun-tahun mendatang. Haha!

Jadi kalau kamu nak juga belikan hadiah untuk cikgu sekolah rendah di hari guru, inilah antara cadangan yang cikgu sediakan. Tak payah pasu punga, bingkai gambar, cawan tembikar atau kotak bunyi-bunyi. Takde tempat dah cikgu nak simpan semua tu - Cikgu Asmadi Ahmad.

Antara hadiah Hari Guru yang dicadangkan adalah seperti berikut:

1. Pensil 2B

Logik juga pemberian hadiah ni. Sebabnya anak YY, si Aisy tu hari-hari hilang pensil. YY sampai ada "kedai alat tulis" sendiri semata-mata nak mengatasi krisis kehilangan alat tulis yang kronik. Satu kotak pensil macam ni kalau dekat kedai Mr. DIY antara RM2.80 ke RM3.90 bergantung kepada jenama.


Cadangan Hadiah Untuk Hari Guru
Pensil 2B

2. Pensil warna jenama Staedtler atau Faber-Castell

Ni pun logik juga sebab Aisy tu walau baru bulan ke lima bersekolah, dah berkotak-kotak pensil warna hilang tanpa dapat dijejak. Tapi YY beli hak murah aje tuk dia. Jenama kat bawah ni paling kerap YY beli dekat kedai Mr. DIY. Lagipun hilang tak sakit hati. Haha! Tapi untuk hadiah Hari Guru, belilah jenama yang dicadangkan ni. Untuk kegunaan anak-anak kita juga kat dalam kelas.


Cadangan Hadiah Untuk Hari Guru
Pensil warna

3. Pen marker pelbagai warna

Zaman sekarang dah tak pakai kapur macam zaman kita dulu. Nak beli sendiri memang mahal even refill dia pun boleh sneak nafas juga nak beli. Ni boleh dipertimbangkan untuk tahun-tahun mendatang.



Cadangan Hadiah Untuk Hari Guru
Imej kredit https://bit.ly/2rFnPC4

4. Kertas A4 70 gram.

Ni pun antara hadiah yang dicadangkan beli. Lagipun kebanyakkan cikgu ni diorang guna duit poket sendiri untuk buat sebarang aktiviti. So tak salah nak berikan satu bungkus kertas A4 ni. Rare sikit.


Cadangan Hadiah Untuk Hari Guru
Imej kredit https://bit.ly/2Kr0rPJ

5. Plastik laminate.

Yang ni YY tak tahu kenapa dicadangkan. Haha! Tapi menurut cerita Cikgu Asmadi, dia gunakan plastik laminate ni yang bertindak seperti whiteboard. Mungkin dia ada aktiviti yang dia planning nak buat untuk menarik minat budak-budak Tahun Satu belajar.


Cadangan Hadiah Untuk Hari Guru
Imej kredit https://bit.ly/2IMh8HQ

6. Pen merah.

Pen merah ni wajib! YY sendiri pernah hadiahkan pada cikgu anak-anak YY. Lagipun kita memang tahu diorang gunakan pen merah ni untuk menanda buku atau kertas peperiksaan. Beli satu bungkus baru berapa snagat harga dia. Nak bagi lagi meaningful, korang beli yang boleh cetak nama tu. Macam gambar dekat bawah ni. Beratus juga harga dia kalau camni. Ikut kemampuan dan keikhlasan kita lah. Takde paksaan.


Cadangan Hadiah Untuk Hari Guru
Imej kredit https://bit.ly/2IjFjhC

7. Cop pelbagai gambar

Yang ni akan dipertimbangkan untuk tahun-tahun akan datang. Rare sikit. Lagipun ada unsur meaningful juga tu. Sebab kita boleh customize cop ni. Nanti cikgu pun dok teringat kat kita kan..kan..kan? Haha!



Cadangan Hadiah Untuk Hari Guru
Imej kredit https://bit.ly/2wE1qdi

Kalau nak baca ulasan asal Cikgu Asmadi mengenai cadangan hadiah untuk Hari Guru ni, korang boleh baca pautan yang YY kongsikan di bawah. Follow terus Cikgu Asmadi tu ye. Serius, banyak benda boleh kita belajar dari dia yang ada belasan tahun pengalaman mengajar budak Tahun Satu. Yang pasti dia orang kampung keh! Orang Kuala Lipis! Haha!


Terlanjur cerita pasal Hari Guru ni, korang rasa agaknya kenapa 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru? Menurut pembacaan YY, 16 Mei dipilih disebabkan tarikh yang sama sekitar tahun 1956, Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita. Dokumen tersebut yang dikenali sebagai Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak dari tahun tu.

Lagi satu, setiap tahun ada tema bagi menyambut Hari Guru. Tema bagi tahun ini adalah Guru Pemacu Transformasi Pendidikan. Jangan suruh YY explain! Minta maaflah. Bukan kepakaran YY. YY just kongsi apa yang YY tahu aje. Yang pasti SELAMAT MENYAMBUT HARI GURU buat semua guru-guru di seluruh dunia yang membaca blog entri YY ni. Terima kasih untuk setiap ilmu yang pernah dicurah pada YY dan anak-anak YY. Hanya ALLAH aje yang mampu membalasnya.

Again, TERIMA KASIH CIKGU! (^_^)

Imej kredit https://bit.ly/2GcGglL




A'Famosa Resort Adalah Tempat Menarik Di Melaka

A'Famosa Resort Adalah Tempat Menarik Di Melaka | Sebut aje Melaka, YY yakin korang semua tahu yang negeri ini adalah antara destinasi pelancongan yang sangat popular. Melaka kalau kita tengok atas peta terletak di Barat Daya Semenanjung Malaysia. Disebelah Utara, Melaka bersempadan dengan Negeri Sembilan. Manakala di sebelah Selatan pula, Melaka bersempadan dengan Johor. Selain dikenali sebagai Negeri Bersejarah, Melaka turut diisytiharkan oleh UNESCO sebagai World Heritage atau Bandar Warisan Dunia. Tumpang bangga juga beb, walau YY bukan orang Melaka!

Secara jujurnya dah sedekad YY tak menjejakkan kaki di Melaka. Kali terakhir pergi, masa tu Afif kecik lagi. Tu pun tak dapat jelajah habis sebab sangkut dalam jem! Haha! Mungkin sebab dah lama sangat tak pergi, keinginan nak ke Melaka lagi tu membuak-buak. Tahun lepas YY sekeluarga dah hampir sampai ke Melaka. Tapi masa tu YY tengah sarat sangat. Nak berjalan beberapa langkah pun tak larat weh! Apatah lagi nak ke Melaka. Memang tak lah jawabnya. Huhu. Last minute cancel trip!

Tahun ni Melaka adalah antara destinasi pelancongan yang YY sekeluarga merancang untuk pergi. Antara tempat di Melaka yang YY berkeinginan nak pergi adalah A'Famosa Resort. Lagipun ramai kawan YY yang recommend YY ke sana. Maka gigihlah YY mencari A'Famosa Resort details di laman carian.

A'Famosa Resort Adalah Tempat Menarik Di Melaka
Imej kredit https://bit.ly/2jcd999

Hasil kaji selidik, ceh! Kaji selidik tu! Drama sangat tau! Haha!

Kalau korang nak tahu, nama resort ni diambil bersempena dengan Kota A Famosa. Ia adalah monumen popular abad ke 16 yang juga merupakan kubu pertahanan peninggalan Portugis. Ia juga khabarnya merupakan tinggalan seni bina Eropah paling lama yang masih wujud sehingga kini di Asia Tenggara! Melalui pembacaan, barulah YY tahu yang Kota A Famosa ni originally dibina oleh Alfonso de Albuquerque. Dia ni juga khabarnya yang mengetuai pencerobohan Portugis ke Kesultanan Melaka. Perghh! Terasa macam dah khatam buku Sejarah beb! Haha!

Berbalik kepada cerita A’Famosa Resort tadi, ia merupakan antara tempat menarik di Melaka yang harus korang singgah. Banyak recommendation yang YY baca mengenai A'Famosa Resort especially bila YY cari A'Famosa Resort details di laman carian. Recommendation tu buat YY sendiri rasa macam tak sabar nak pergi. A’Famosa Resort ni kalau kita tengok pada peta, ia terletak tidak jauh dari salah satu pintu masuk ke daerah Alor Gajah. Tapi tu kalau korang melalui Persimpangan Plaza Tol Simpang Ampat, Lebuhraya Utara Selatan.

A'Famosa Resort Adalah Tempat Menarik Di Melaka
Imej dari https://bit.ly/2HY4KEc

Baca punya baca, YY dapat tahu yang A'Famosa Resort ini direka oleh pereka terkemuka, Ross C.Watson. Ia dilakar dengan mengambil kelebihan pada mukabentuk semulajadi yang ada. A'Famosa Resort ni terletak di atas kawasan seluas 1300 ekar, dikelilingi oleh bukit-bukau dan kawasan desa yang subur. Malahan ini juga merupakan antara faktor yang membuatkan A'Famosa Resort sangat unik especially dengan tasik buatan, tumbuhan tropika dan landskap yang sangat cantik.

Kalau korang nak tahu, A'Famosa Resort ini merupakan salah satu rangkaian hotel yang terdapat di Daerah Alor Gajah. Ia dilengkapi dengan padang golf 27 lubang. In fact resort ini menawarkan pelbagai kemudahan rekreasi hiburan seperti World Animal Safari dan Taman Tema Air. Ada banyak juga tempat menarik seperti kolam memancing, restoran, dewan banquet, bilik seminar, karaoke, kedai-kedai cenderhati, kereta kuda, keretapi, basikal dan sebagainya untuk keselesaan para pengunjung.

Pendek kata semua satu pakej ada kat A'Famosa Resort ni! Tak payah dok kalut pergi tempat lain dah! Semua yang korang nak dari tempat shopping sehingga ke taman rekreasi boleh didapati hanya pada satu tempat. Menarik kan? Harus pergi ni! Harus!

A'Famosa Resort Adalah Tempat Menarik Di Melaka
Imej kredit https://bit.ly/2HZMaM0

Perjalanan ke A'Famosa Resort sekiranya menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan khabarnya hanya mengambil masa setengah jam perjalanan dari bandaraya Melaka, manakala 45 minit diperlukan sekiranya korang dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan kira-kira sejam perjalanan dari Kuala Lumpur. Tapi ni kalau tak jem tau! Kalau jem, masaklah korang dalam kereta. Haha!

Fuh! Nampak tak betapa gigihnya YY mencari maklumat mengenai A'Famosa Resort ni. Tu nak membuktikan betapa excitednya nak ke Melaka. Ni semua gara-gara kawan YY dok bakar YY. Dia kata YY wajib pergi A'Famosa Resort sebab ia merupakan tempat paling menarik di Melaka. Moga jadi kenyataanlah impian YY ni. Aamiin!

Okaylah korang. Rasanya sampai sini ajelalah YY dok bebel pasal A'Famosa Resort details ni. Moga kita bertemu lagi di lain entry ye. Assalamualaikum.


Anak-Anak, Jom Berus Gigi Dengan Robocar Poli Suction Kids Toothbrush!

Anak-Anak, Jom Berus Gigi Dengan Robocar Poli Suction Kids Toothbrush! | Sejak bergelar Mama ni, antara perkara paling sukar nak buat pada YY adalah menarik minat anak-anak untuk memberus gigi. YY tak tahu parent lain. Tapi pada YY, susah sungguh! Paling susah nak suruh si dak Aisy. YY kena jadi rimau ke, beruang ke, barulah dia berus gigi. Kalau tak, memang tak lah! Macam-macam alasan dia bagi. Even kalau YY yang beruskan gigi dia, dah macam YY pukul dia. Dia punya menangis sampai bergegar rumah. Stress dibuatnya weh!

Sehinggalah YY diperkenalkan dengan berus gigi keluaran FAFC. Syarikat ini mengeluarkan berus gigi dari cerita animasi kegemaran Aisy, Robocar Poli. Yes! Dah jumpa solution. Jom kita berus gigi dengan Robocar Poli Suction Kids Toothbrush! #smileyface

Anak-Anak, Jom Berus Gigi Dengan Robocar Poli Suction Kids Toothbrush!
Robocar Poli Suction Kids Toothbrush

YY tak tahu banyak mengenai syarikat yang mengeluarkan berus gigi ini. Tapi dari pembacaan, YY difahamkan yang syarikat ini mempunyai kilang yang terletak di Kulaijaya, Johor. Diorang ada diorang punya bahagian R&D tersendiri untuk membangunkan produk atau memperkenalkan konsep baharu.

Mereka juga khabarnya bekerjasama rapat dengan pemilik jenama antarabangsa untuk membangunkan produk yang menyeronokkan dengan matlamat untuk menarik minat masyarakat khususnya kanak-kanak untuk menjaga kesihatan gigi sepanjang hayat.

In fact FAFC tu sendiri mempunyai makna tersendiri yang cukup menarik. Tak caya, cer baca kat bawah. Ni YY salin bulat-bulat dari laman sesawang rasmi diorang tau!

FUN - cute and colourful character's handle design helps to create interest in regular brushing

ALIVE - bringing the kid's favourite character "alive" by creating interaction, as the toothbrush look more like a toy, it can be taken out of the bathroom environment and into the children's bedroom.

FIGURINE - creating functional toothbrush, yet figurines that kids can take out and play with, or as part of their collections

CARTOON - featuring fun characters that kids love. Yet another way to help make brushing fun!

Anak-Anak, Jom Berus Gigi Dengan Robocar Poli Suction Kids Toothbrush!
Watak utama Robocar Poli; Helly, Poli, Amber dan Roy
Anak-Anak, Jom Berus Gigi Dengan Robocar Poli Suction Kids Toothbrush!
Pilihan Aisy, si comel Amber

Aisy bila dapat aje berus gigi Robocar Poli Suction Kids memang dia suka sangat. Dari empat watak utama yang ada, dia terus pilih berus gigi yang ada watak Amber. Dia kata Amber tu comel macam dia. Haha! Apa-apalah Aisy oi!

Berus gigi Robocar Poli Suction Kids ini sesuai untuk semua kanak-kanak seawal usia tiga tahun dan ke atas. Punyai warna yang sangat menarik bersesuaian dengan watak siri animasi berkenanan. Selain dari watak Amber, ada juga Poli, Roy dan Helly.

Apa yang menarik minat YY untuk memiliki berus gigi Robocar Poli Suction Kids adalah kerana ianya mempunyai ciri-ciri yang menarik seperti bebas Bisphenol A (BPA), lepas tu dia punya bulu berus Polybutylene terephthalate (PBT) yang digunakan adalah berkualiti tinggi. In fact dia punya berus pun sangat lembut dan juga anti bakteria sehingga 99%. Paling penting dan best nak dengar adalah ia menghalang plague, penyakit gusi, gingivitis dan juga nafas berbau.

Rest assured yang bulu berus Robocar Poli Suction Kids ni bukan dari sumber haiwan.

Anak-Anak, Jom Berus Gigi Dengan Robocar Poli Suction Kids Toothbrush!
Anak-Anak, Jom Berus Gigi Dengan Robocar Poli Suction Kids Toothbrush!
Jom Berus Gigi Dengan Robocar Poli Suction Kids Toothbrush
Anak-Anak, Jom Berus Gigi Dengan Robocar Poli Suction Kids Toothbrush!

Sejak si budak Aisy dah gunakan Robocar Poli Suction Kids Toothbrush ni, YY memang dah tak perlu bertukar menjadi tarzan atau yang sewaktu dengannya. Dia memang dengan rela hati berus gigi sendiri. Dia kata bulu berus tu lembut tak buat dia rasa sakit macam sebelum ni. Nak simpan pun senang sebab dia punya bahagian bawah tu boleh melekat. Ada sekali tu YY jumpa berus gigi dia pada dinding. Sabar ajelah!

YY memang sangat recommend untuk korang beli berus gigi Robocar Poli Suction Kids ni untuk anak-anak korang. Especially kalau diorang jenis macam Aisy. Jenis payah nak berus gigi. Dengan ada watak animasi popular macam ni, memang secara tak langsung mampu menarik minat anak-anak memberus gigi dengan rela hati.

Harga dia pun dalam range affordable. Korang boleh dapatkan sebatang Robocar Poli Suction Kids Toothbrush ni pada harga RM9.90. Berus gigi ini boleh dibeli secara dalam talian. Pautannya ada di akhir entri ni.

Anak-Anak, Jom Berus Gigi Dengan Robocar Poli Suction Kids Toothbrush!
Semangat dak Aisy ni nak berus gigi dengan Amber

Kalau rasa apa yang YY kongsikan ini tak cukup, korang boleh layari laman sesawang berikut untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai berus gigi Robocar Poli keluaran FAFC ni. Even nak beli pun boleh klik di pauntan berikut. #spreadlove

Facebook:

Instagram:

Laman sesawang rasmi:

Kedai dalam talian:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...