Kesibukkan Kita Buat Anak-Anak Rindu?

Kesibukkan Kita Buat Anak-Anak Rindu? | Anak merupakan anugerah yang cukup berharga pemberian DIA yang SATU kepada hampir ke semua pasangan yang telah mendirikan rumahtangga. Disebalik pemberian anugerah itu, ia juga diiringi dengan amanah yang amat berat harus dipikul sama rata baik bagi si ibu mahupun si bapa. Baru-baru ini YY terbaca cerita seorang ibu yang menjadi tular di media sosial. Cerita itu buat YY yang juga seorang Mama terasa amat sebak.

Cerita itu tular dalam masa beberapa hari setelah diceritakan. In fact ia yang telah dikongsi ribuan kali oleh warga media sosial. Boleh baca cerita itu di bawah ni


Kesian kan anak dalam cerita itu. Perbuatan dia itu menggambarkan betapa dahaganya dia dengan kasih sayang dari si ibu dan si bapa. Seriously menitik air mata YY dibuatnya. YY tidak berniat menghakimi ibubapa anak tersebut. Lagipun YY tidak tahu cerita sebenar. YY hanya orang luar yang menilai sesuatu cerita dari sudut yang berbeza. Untuk berlaku adil, sesuatu cerita memerlukan kefahaman dalam setiap sudut sebelum kita boleh buat sebarang justification.

Lagipun pekerjaan ibubapa anak terbabit merupakan pekerjaan yang menuntut pengorbanan yang tinggi. Bukan semua mampu melakukan apa yang mereka lakukan.

Kesibukkan Kita Buat Anak-Anak Rindu?
Dua permata hati YY

YY adalah contoh manusia yang tidak mampu melakukan seperti mereka. Tahu tak yang YY pernah menguburkan hasrat untuk menyambung pelajaran ke peringkat ijazah kerana bimbang anak dan suami terbiar. Ia mungkin dianggap alasan bagi orang lain. Tapi YY tahu sejauh mana kemampuan YY. Sebab tu YY kagum dengan kawan YY yang mampu menyambung pelajaran secara sambilan. Level stress pastinya lebih tinggi disebabkan ada tiga penjuru kehidupan yang perlu ditempuhi.

Ia bermula dengan keluarga, tempat kerja dan ditambah pula dengan pelajaran. Kalau tak betul cara pengurusan, boleh gila dibuatnya!
Kesibukkan Kita Buat Anak-Anak Rindu?
Imej kredit http://bit.ly/2lZr6L5

Kehidupan YY setelah mempunyai anak memang berubah 100 peratus. Mungkin lebih tepat, masalah kesihatan merupakan penyebab tiada lagi istilah "SAYA" dalam kehidupan YY. Kehidupan ini YY rasakan begitu singkat sehinggakan dinner anjuran company YY tak pernah hadiri. Terasa tak tergamak untuk "berhibur" sedangkan anak sedang menanti di rumah. In fact, YY tak pernah ke mana-mana tanpa anak-anak kecuali bekerja. YY lupakan semua hasrat dan impian demi anak-anak.

Tak kisahlah apa pandangan orang pada YY. YY tahu apa yang YY lakukan.

Kesibukkan Kita Buat Anak-Anak Rindu?
Keluarga kecil YY

Jangan salah faham dengan apa yang YY sampaikan. YY yakin semua di antara kita menyayangi anak. Tak terlampau untuk YY katakan bahawa tujuan kehidupan kita adalah demi anak. Sebab tu kita bekerja dengan bersungguh demi kesenangan mereka. Kalau boleh kita nak beri semua kekayaan dunia pada mereka. Tapi  sedar tak kita, dalam keghairahan kita mencari harta, kita terlepas pandang kewujudan insan kecil yang rindukan belaian kita. Kasihanilah mereka.

Cuba untuk seketika tanyakan soalan ini pada diri sendiri. Bila kali terakhir kita peluk cium mereka? Bila kali terakhir kita dengar celoteh mereka? Kalau jawapan sudah agak lama, cubalah ambil tempoh berehat. Luangkan masa bersama mereka yang kita panggil anak.

Habiskan masa sebanyak mana boleh ketika anak-anak masih kecil. Semaikan sebanyak mana-mana memori manis yang kita mampu bersama mereka. Hayati setiap gelak ketawa mereka sebab rumah yang riuh pada hari ini, pasti akan sunyi satu hari nanti. Percayalah yang kita akan merindui saat rumah riuh rendah dengan gelak ketawa mereka. Menambahkan sakit hati, kita tak akan mampu memutarkan masa.

Yakinlah bahawa kita mampu mengubah plot kehidupan kalau kita katakan kita mahu. Kalau kita boleh habiskan masa bersama kawan-kawan, kenapa tidak dengan anak-anak. YY bukan suruh tukar profession. Tak, bukan! YY cuma galakan kita semua jenguk seketika kehidupan anak-anak. Take part kata omputih. Hadiri peristiwa penting dalam kehidupan mereka contoh. Buat mereka terasa mereka juga sama penting dengan duit yang kita cari. Jangan kerana kesibukkan mencari wang ringgit buat anak-anak rindu.

Sekadar luahan dari hati seorang insan yang juga bergelar Mama. Sekian

Benarkah ATM CIMB Ambil Duit Orang

Benarkah Mesin ATM CIMB Ambil Duit Orang | Sekarang ni kalau buka newsfeed Facebook tengah tular pasal ATM (Automated Teller Machine) CIMB Bank Berhad telan duit orang. Terutamanya kalau korang pemilik akaun Maybank. Katanya kalau korang pemegang akaun Maybank dan cuba keluarkan duit di mana-mana ATM CIMB memang arwahlah duit korang. Uniknya dekat Malaysia ni, asal benda melibatkan duit, memang orang mudah panik. Yelah, duit kan!

Tapi kan, pernah tak kita terfikir tak sejauh mana kebenaran cerita tu?

Benarkah ATM CIMB Ambil Duit Orang
ATM yang menjadi musuh rakyat Malaysia sekarang ni

Antara kandungan mesej yang tengah tular tu adalah seperti di bawah. YY ubah struktur ayat sebab YY pening nak baca. Haha!

Jangan cucuk duit dekat ATM CIMB kalau guna kad Maybank. Pendek cerita, kad Maybank cucuk dekat ATM CIMB. Semalam aku pergi pergi cucuk. Malam, cek duit. Baki kosong. Sabarlah wahai hati. So saya call Maybank. Dia cakap tolong bagi tahu kawan-kawan dan family. Jangan cucuk duit dekat ATM CIMB buat masa sekarang. Dah banyak kes. Ya Allah tabahkanlah hati. Duit sebulan gaji hilang macam tu je. So kawan-kawan yang lain ambillah langkah berhati-hati. Dalam bank tak boleh simpan. Bawah bantal tak boleh simpan. Lepas ni aku tanam ajelah duit.
Benarkah ATM CIMB Ambil Duit Orang
Mesej yang tengah tular


Rentetan dari kes ni, ada seorang kenalan YY yang memang bekerja dengan CIMB Bank Berhad memberi respond seperti di bawah. YY ubah juga mana yang patut. Haha!

Meh saya explain sikit. Mana-mana bank pun sama aje sebenarnya. Kalau keluar duit dekat bank lain kite guna line MEPS. So bila line tu problem maka akan timbul masalah cam gitu. Apa yang perlu anda buat adalah call aje call center bank masing-masing. Buat report dan bank akan refund back the money. Masalah jadi kalut bila kita nak pakai duit tu urgent dan bank belum refund duit tu. So akan jadi viral lah macam sekarang. Duit tak akan hilang ke mana pun. Apa yang penting bila buat report. Kena ada mesin nombor, masa dan tarikh transaksi tu dibuat. Faham ye di sini.
Benarkah ATM CIMB Ambil Duit Orang
Respond pekerja CIMB Bank Berhad

Apa yang dikatakan oleh kenalan YY tu memang benar. Walau tidak pernah melalui sendiri, tapi YY pernah melihat kawan YY menghadapi masalah yang serupa. Dia gunakan system MEPS. Maksudnya kad bank lain, tapi cucuk dekat ATM bank lain. Bila cucuk, duit tak keluar. Cucuk sekali lagi untuk check baki. Tengok duit dah tinggal sedikit. Seolah duit telah dikeluarkan. Padahal satu sen pun tak ambil. Mau tak panik dibuatnya. Ditambah time tu kita terdesak. Macam kes kawan YY tu, lagi beberapa hari nak raya. Memang menangis dia. Kesian weh!

The good news is, duit dia yang "hilang" tu dapat balik. Dia buat report di bank dia pada hari yang sama dengan menyertakan resit transaksi yang dia perolehi dari ATM bank terlibat. Tapi memang lama nak tunggu disebabkan ada banyak proses perlu dilalui. Nak tunggu dapat balik duit memang bikin sakit jiwa. Tapi terpaksa hadap. Nak buat macamana. Raya tahun tu tak seronok kata dia sebab tak boleh shopping. Tapi at least lepas raya, dia tak perlu makan serdak biskut raya sebab duit dah dapat. Haha!

Bagi YY, MEPS (Malaysian Electronic Payment System) ni memang bagus sebab ianya memudahkan kita melakukan pelbagai transaksi perbankan. Contohnya pengeluaran wang, pemindahan wang, pertanyaan baki, pembayaran kad kredit dan banyak lagi. Kalau tidak, tak akanlah semua bank di Malaysia setuju menggunakan sistem berkenaan. Pasti mereka juga sedar kebaikan system berkenaan. Cuma dah namanya buatan manusia, pasti ada kecacatan di sana sini.

Tapi kalau YY, memang YY tak akan guna ATM bank lain kecuali dalam kes terdesak. Sebab utama adalah setiap transaksi pengeluaran akan dikenakan charge sebanyak RM1.06 termasuk 6% GST (Goods and Services Tax). Bagi YY setiap sen amat berharga! Kalau disimpan RM1.06 selama 365 hari, kita boleh kumpul lebih kurang RM386.90. Lepas sebulan punya belanja dapur okay! Nampak sangat dasar berkira kan. Haha!

Rumusan yang boleh dibuat, memang benarlah ATM CIMB bank ambil duit korang terutama pemegang akaun bank lain. Tapi hanya ketika MEPS mengalami gangguan dalam talian. Duit tu pula akan dapat balik. Cuma kena pastikan segala bukti disimpan rapi bagi memudahkan tuntutan kembali duit yang "ditelan". Paling penting tak usah panik. Ingat langkah yang disyorkan oleh mereka yang sememang arif dalam hal ini.

Alright, rasanya itu ajelah bebelan YY buat masa. Assalamulaikum (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...